Innlandet har konkrete utfordringer som skal løses. I flere vintre har brøytebiler fra Øveraasen på Gjøvik måkt rulle- og taksebanene på Oslo Lufthavn for snø. I disse finner autonom teknologi som gir sikrere drift og ressursbesparelser.

På Moelv åpner snart et av de mest moderne sykehjemmene i landet. Her finner vi en rekke fleksible og framtidsrettede tekniske løsninger. For at ambulansepersonell skal få veiledning av lege via overføring fra video, er Sykehuset Innlandet i prosess med å finne en stabil og driftssikker kommunikasjonsløsning.

Fagekspertisen sitter ofte hos bedriftene, eller i forskningsmiljøer, mens det offentlige sitter på innsikt i behov og driftsutfordringer. Altså er dialog ikke bare en mulighet, men en forutsetning for å møte fremtidens behov og utfordringer. Dette være seg om det er tale om bygg av sykehjem og skoler – eller hvordan man skal løse utfordringen som eldrebølgen skyller over oss.

Vi lever i en tid med stadig nye utfordringer – da kan ikke gårsdagens løsninger være det vi etterspør.

Det offentlige kjøper varer og tjenester for over 740 milliarder hvert år. Med et slikt volum følger det et stort strategisk innkjøpsansvar – og ivaretakelse av klima og miljø er en del av dette. Også vi i Innlandet må bruke offentlige anskaffelser strategisk for å nå et mer klimanøytralt og miljøvennlig samfunn.

En forutsetning for nye og bedre løsninger er samarbeid og dialog mellom det offentlige og næringslivet. Selv om regelverket om offentlige anskaffelser kan virke krevende både for leverandører og oppdragsgivere, så er mulighetene for dialog der. En mulighet som gjentatte ganger har vist seg å gi gode resultater.

Det er dette rommet mellom hva oppdragsgiver har behov for og hva markedet faktisk kan tilby, som må utnyttes. Ved å sette søkelys på samarbeid mellom det private og offentlige, så vil vi både utnytte dette rommet ved å sikre mer strategiske og grønne innkjøp i tillegg til å kunne skape nye og bedre løsninger.

Dialog kan være så mangt. Det sentrale er at den offentlige oppdragsgiver har en åpen innstilling og fokuserer på sitt faktiske behov, og ikke legger for strenge føringer på hva som skal anskaffes. Legges det til rette for dialog tidlig i en anskaffelsesprosess gis bedriftene rom for å vise hva de er gode for, og mulighetene for å utvikle nye, bedre og mer treffsikre løsninger styrkes.

Innovative offentlige anskaffelser gir muligheter for lokale bedrifter som kjenner området, behovene og utfordringene til å vise hva de er gode for. Innovative anskaffelser gir mulighet til å teste og utvikle nye løsninger, som ingen har sett før. Ikke bare vil det kunne hjelpe oss med å nå klimamålene, det vil også gi arbeidsplasser, næringsutvikling og økt bolyst i distriktene. At man skal bruke offentlige anskaffelser som et strategisk verktøy bør dermed være selvsagt.

Utfordringen er å faktisk gjøre det.