I fjor ble det registrert 2988 tilfeller av kjønnssykdommen gonoré i Norge. Dette er rekord i antall tilfeller og over tusen tilfeller flere enn i 2022.

Men hva er egentlig gonoré, og hvorfor er det verre å få enn klamydia? Trioen i «På ekte» har denne uka fått besøk av helsesykepleier Evy Kyseth ved helsestasjonen for å snakke om kjønnssykdommer.

– De unge er ikke noe flinke til å bruke kondom. Man har sex med tilfeldige partnere, og når de har hatt det så er det ikke alle som er så flinke til å teste seg i etterkant, forklarer Evy.

Hun sier det er går helt fint å ha sex uten kondom, men at man da må passe på å teste seg etterpå.

Se video fra da et knippe OA-ansatte skulle tre på kondom øverst i saken.

Ofte resistent

– Men hvorfor bør vi være redd for kjønnssykdommer, spør Marthe.

– Gonoré er en ganske skummel sak, den er relativt ofte resistent mot den antibiotikaen vi har i dag. Si at legen hadde ringt deg og sagt «du har klamydia, men vi har ingen medisin å gi deg». Det tror jeg ikke så mange tenker over når de dropper kondomet, forklarer Evy.

Hør hele episoden her:

Helsesykepleieren understreker at vi heldigvis ikke har så mye gonoré på Gjøvik ennå, men at man bare skal en kjapp tur til Oslo, hvor det er ganske mye mer.

Kjipe symptomer

Gutter får lettere symptomer både når det gjelder klamydia og gonoré, men det er også godt mulig å ikke få noen symptomer. Evy forteller at vanlige symptomer kan være svie ved vannlating og illeluktende utflod for begge kjønn.

– Men bare for å si det, den infeksjonen kan være så innmari smertefull for gutter. Noen av de som har fått gonoré sier det er som å tisse piggtråd, og det burde være nok til å ville bruke kondom, sier hun.

– Hvis jeg hadde hørt at det kan skje, og vært litt glad i tissen min – da hadde jeg brukt kondom, sier hun videre.

Hør hele episoden lenger opp i saken, eller der hvor du hører på podkast.