(Nettavisen) Fenomenet er noe som har rammet mange siden pandemien. Personer som er rammet av long covid opplever ofte symptomer som kortpustethet, tretthet, hjertebank og muskelsvakhet.

I den sammenheng har studier vist at trening kan for noen gjøre vondt verre. er blant dem som sier at personer som lider av long covid ikke bør delta i intens trening for å unngå forverrede symptomer.

Men en ny studie gjennomført av svenske , som svenske Aftonbladet omtaler, kan tyde på noe annet. De har sammen med en forskergruppe gjort nye funn som tilsier at det slettes ikke trenger å være tyngre for noen med long covid å trene.

I studien ble det hentet inn 31 personer med long covid og 31 personer som ikke hadde det. De valgte så en «matchende» person med hver enkelt deltaker, der kjønn, alder og BMI skulle være lik med den andre.

– Så ingen forskjell

Deltakerne gikk gjennom en rekke medisinske undersøkelser. Det ble blant annet tatt blodprøver og , og de testet både lungekapasitet og muskelstyrke, ifølge Aftonbladet.

Forskerne sjekket deltakernes symptomnivå både før, retter og to dager etter treningsøvelsene.

– Da vi sammenlignet hvordan post-covid-pasientene presterte sammenlignet med testgruppen, så vi ingen generell forskjell, og heller ingen nevneverdig økning i symptomene deres, sier Andrea Tryfonos til Aftonbladet.

Tryfonos er forsker ved institusjonen for labratoriemedisin ved Karolinska Institutet, det medisinske universitet som har gjennomført studien.

Hun erkjenner at studien er liten, men at den sier nok til at rådene om trening bør endres.

Lege skeptisk til studien

Lege og forsker Arne Søraas, som står bak den største norske koronastudien, er skeptisk til studien. Han påpeker at det er få deltakere.

– Det er en liten studie, så den er derfor ikke så god til å utelukke negative effekter av trening på alle long covid-pasienter. Nå har nesten alle hatt covid, og jeg ser at veldig mange forskjellige symptomer rapporteres å være «long-covid» – mange flere symptomer enn vi finner i Koronastudien, sier Søraas til Nettavisen.

Han stiller seg likevel bak at generelt kan man trene som normalt med long covid.

– Long covid-pasienter bør i utgangspunktet trene som alle andre. Om de blir spesielt utslitte etter trening og dette oppsto etter covid, så bør de finne ut av det. Covid-pasienter er utsatt for andre sykdommer som også kan utløses eller forverres av covid, inkludert hjerte- og karsykdommer, sier legen.

Slår alarm

Søraas tror med andre ord at dersom man sliter med trening etter å ha hatt koronaviruset, kan det fort være andre underliggende faktorer bak.

– Man kan ikke bare unnskylde seg og si at det er covid. En betydelig forverring av fysisk form kan være et tegn på en rekke alvorlige sykdommer, som for eksempel hjertesykdom. Man bør alltid snakke med lege, sier Søraas.

WHO anbefaler altså å droppe intensiv trening om man sliter med long covid. Legen tror dette er bakgrunnen for rådet til WHO:

– Når det gjelder WHO og deres anbefalinger, så er det mye som skal til for å endre dem. I hvert fall mye mer enn en studie med 31 pluss 31 personer. De pleier å ha som standard at rådene er grundig dokumentert.