Mina Vinje Jansen har som ansatt ved helsestasjonen og som jordmor på Gjøvik sykehus sett, hørt og opplevd det aller meste både i svangerskap og fødsler. Selv har hun også egne erfaringer fra to fødsler, som både hun og mannen aldri vil glemme.

I sin første fødsel gikk vannet da hun satt i bilen sin på E6, og hun måtte haste hjem for å hente den sovende barnefaren.

I sin andre fødsel fikk hun selv en fødselsskade, som ga hun et unikt innblikk i hvilken hjelp man da får.

– Dette er verdens beste yrke, som gir meg muligheten til å følge hele løpet fra svangerskap til fødsel, sier 36-åringen i denne ukens episode av OA-podkasten, hvor tema blant annet er fødsel.

Hør episoden her:


Rett til operasjon

Da Vinje Jansen fødte sitt andre barn, som skulle vært «smooth sailing», for å bruke hennes egne ord, opplevde hun selv å få en fødselsskade. Etter å ha fått , måtte hun sys og behandles i ettertid. Det skjedde etter en fødsel, som i motsetning til hennes 18-timers første fødsel, tok noen få timer.

– Når man får en så stor fødselsskade som jeg fikk, som det er under to prosent av fødende som får, og som ikke blir helt bra, så er det viktig å vite at man får god hjelp, sier hun i episoden, og forteller hva som skjedde:

– Under fødsel merket jeg ikke noe til det. Det var først da jeg ble kjørt til operasjon at jeg fikk vite at det var en fødselsskade. For de som får en slik skade, må man blant annet til fysioterapeut som er spesialister på bekkebunn etterpå. Man må gjennom en behandling hvor lukkemuskulaturen i rumpa måles. Det er veldig fine apparater for slikt, og man får veldig god hjelp av de som kan det. De få som opplever dette vil jo oppleve at det er leit, men man er i de beste hender, betrygger hun.

Hun forteller også om mannen hennes, som under begge fødslene trolig ble sittende igjen med større «traumer» enn henne selv.

Forbereder best mulig

I rollen som jordmor og ansatt ved helsestasjonen er en av de viktigste oppgavene til Vinje Jansen og hennes kolleger å forberede, støtte, hjelpe og forebygge komplikasjoner hos kvinner gjennom fødselen. Hun er veldig opptatt av at det for de aller fleste går normalt og fint, men er enig i at det er viktig å fortelle om utfordringer som kan dukke opp.

– Hvis man føder for første gang, er det noe nytt. Det er noe som man ikke har kontroll over, og man må være oppmerksom på at man ikke skal skremme folk. Fødsler er veldig fint, forteller hun.

Hun sier at en fødsel i gjennomsnitt tar 12 til 18 timer, og at hver eneste kvinne er unik. Det er derfor ikke bare-bare å forberede noen på hva som venter.

– Det er viktig blant annet å snakke om at det kan ta tid for eksempel, sier Vinje Jansen.

Hun snakker videre med På ekte-jentene om hvordan man opplever tiden etter fødsel, med de begrensninger det gir, om arbeidslivet på føden på Gjøvik og hvordan fødsel og barseltiden påvirker psyken.

Ellers i På ekte-episode 50 kan du høre at Marthe har stått standup og gitt de andre jentene et av ukas høydepunkter. Du kan også høre at Bardha har vært kjøpt seg ny leilighet, men likevel ikke kan love innflyttingsfest.