1 av 10 har fylt feil drivstoff på bilen sin. Det kan ende opp med å koste dyrt.

– Det kan koste deg alt fra 5000 til 100.000 kroner, avhengig av hva du gjør etterpå.

Det opplyser Frende Forsikring i ei pressemelding.

Innlendinger topper lista over de som går i fyllefella. I Innlandet er det hele 17 prosent som har endt opp med feil drivstoff på tanken. Det er fire ganger flere enn i Nordland.

Store forskjeller

Forsikringsselskapet har fått utført en undersøkelse som tilsier at det er store forskjeller i antall fylletabber ut fra hvor man bor i landet.

Sjekk fylkesforskjellene 

  • Innlandet – 17 prosent
  • Vestfold og Telemark – 12 prosent
  • Viken – 11 prosent
  • Trøndelag – 10 prosent
  • Troms og Finnmark – 10 prosent
  • Møre og Romsdal – 9 prosent
  • Vestland – 7 prosent
  • Rogaland – 7 prosent
  • Oslo – 5 prosent
  • Agder – 5 prosent
  • Nordland – 4 prosent

(Kilde: Frendeundersøkelsen 2023, utført av Norstat)

– Jeg tror folk stresser når de skal fylle, eller at de låner en bil som bruker annet drivstoff enn de er vant til. Det er veldig lett å glemme når du gjør alt på rutinen og alle typer drivstoff finnes på alle pumper, sier fagsjef på motor Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Ikke start bilen

Dersom man er uheldig og har fylt feil drivstoff på tanken, er det bare én ting å gjøre. Eller nærmere bestemt ikke gjøre.

– Ikke start bilen og ikke kjør noe sted. Det er mye dyrere med motorskade enn å ringe bergingsbilen. Det samme gjelder hvis du er usikker på om du har gjort feil. Da bør du ikke kjøre noe sted, sier Ytre-Hauge.

Jo lenger du har motoren i gang og kjører bilen, jo større blir skaden. Slik merker du at noe er feil.

– Bilen hoster og harker, litt gradvis. Det blir ikke en plutselig stopp, men motoren din blir mer skadet jo lenger du kjører. Til slutt vil bilen stoppe, men du bør finne et egnet sted å svinge inntil så fort du merker at noe er galt, sier Roger Ytre-Hauge.

Hvor gammel bilen er kan avgjøre hvor fort bilen kneler. Også hvor mye drivstoff som var igjen på tanken før fylling kan ha betydning.

– Nyere biler har mer følsomme elektroniske styringssystemer for drivstoff. Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt. Derfor kan skadeomfanget være større på nyere biler, sier han.

Sjekk vognkortet

Forsikringsselskapet oppfordrer alle til å tenke før de tanker.

– Ikke full på rutine, oppfordrer de.

Er du i tvil, eller låner andre bil, ta heller en ekstra telefon til eieren for sjekke. Drivstoff er også informasjon står oppgitt i vognkortet på bilen. Det er mer skadelig å fylle bensin på en dieselbil, enn motsatt.

– Hvis du er uheldig, vær ærlig med verkstedet om hvor mye du har fylt og om/hvor langt du har kjørt. Det er viktig for verkstedet å vite, så de gir bilen din riktig behandling, oppfordrer forsikringsselskapet.

Dersom du innser feilen under kjøring, bør du stoppe bilen så raskt du klarer på en forsvarlig måte.