Det var med sorg at Luftforsvaret mottok budskapet om generalmajor Heming Synnevåg sin bortgang, onsdag 15. november 2023. Han ble 95 år gammel.

Heming ble født i 1928 i Søndre Land, og tok artium på Gjøvik rett etter krigen. Han fortsatte sin utdannelse i Forsvaret med befalsskole, og gikk senere også på Luftkrigsskolen, Stabsskolen og Forsvarets høgskole. Heming var ikke bare kunnskapsrik, men en svært erfaren og dyktig offiser.

Gjennom karrieren tjenestegjorde han blant annet som bataljonssjef, sjef for Luftkrigsskolen og sjef for Våler batteri. Sistnevnte hadde i oppdrag å beskytte sentrale deler av Østlandet med luftvern.

Under den kalde krigen, i 1984, nådde Heming høydepunktet i offiserskarrieren da han ble utnevnt til generalmajor i forbindelse med tiltredelsen som sjef for Utskrivningsvesenet. Denne stillingen innebar at Heming var den øverste ansvarlige embedsmannen for utrustning, rekruttering og lønning av de militære styrkene. I dag er avdelingen bedre kjent som Forsvarets personell- og verneplikts senter.

I bunn var Heming imidlertid en riktig luftvernartillerist, og han holdt kontakten med dette miljøet lenge etter at han gikk av med pensjon. Som pensjonist bidro han stort i Forsvarets seniorforbund, der han ble utnevnt til æresmedlem.

Tidligere kolleger og familie omtaler Heming som en samfunnsengasjert og stødig mann som alltid hadde en kommentar på lur. Han var oldefar til ti og fulgte alle opp med stort engasjement.

Luftforsvaret takker for innsatsen gjennom et langt liv og lyser fred over Heming Synnevåg sitt minne.

«Fortsatt må voktes det land som ble gitt oss tilbake. Noen må verne verdier vi ikke vil vrake. Noen må gi tjeneste, tanke og tid. Fortsatt må noen forsake

Luftforsvarets salme.